Îți zâmbesc deși ți-aș spune ce gândesc

Pentru că în ultimul timp toată lumea oferă sfaturi în stânga și-n dreapta și tot apar experți în ale parentingului și alte domenii google-ite de toată lumea, la care se adaugă și experții cu experiența vieții,  încep să observ din ce în ce mai multe persoane dând din cap aprobator și zâmbind forțat pentru a nu-l supăra pe interlocutorul atotștiutor care insistă să îți ofere un sfat pe care “trebuie” să-l urmezi, pentru că, ce Dumnezeu? Doar este expert…

Cum se vede…

Recunosc faptul că, uneori, în timp ce discut cu cineva mă prinde discuția atât de tare încât mă trezesc aproape impunând părerea mea ca fiind cea corectă. Și îmi dau seama de asta destul de repede. Cum? Păi participantul la discuție își schimba imediat privirea cu una rușinată chiar de insistența mea, îmi zâmbește ușor forțat și încearcă să abandoneze discuția sau, mai rău, încearcă să îmi intre în grații fiind întru totul de acord cu mine pentru a nu îl dărâma cu un joc de cuvinte prin care îi demonstrez că am dreptate și habar nu are pe ce lume trăiește.

Vă sună cunoscut? Ei bine, văd asta la tot pasul: între colegii de școală, de serviciu, pe forumuri, blog-uri, grupuri pe facebook și tot așa.

20141225_162350

Reacție?

 

În mod sigur mulți dintre voi v-ați regăsit în situația de expert dar și în cea pusă la pământ în micul joc al cuvintelor deschis de cel sigur pe el că știe soluțiile tuturor problemelor pentru că a trecut deja prin asta.

Am trecut și eu prin ambele statuturi și de cele mai multe ori rămânând cu o nemulțumire rezultată în urma discuției, stăteam și analizam apoi situația și mă gândeam că era mai bine dacă veneam cu argumentul “x” și  “y” pe diferite tonuri și tot așa.

Poate suna banal și răutăcios dar, am puțini prieteni și valoroși, iar asta pentru că sunt un om mai direct și din păcate multora le place să audă lucruri frumoase chiar dacă poate știu sau simt că nu sunt tocmai adevărate. Am ales de ceva timp, să spun lucrurilor pe nume, am realizat că pot face asta fără să rănesc pe cineva, într-un mod plăcut chiar iar uneori și amuzant. Încerc să nu accept impunerea anumitor sfaturi primite în mod nesolicitat prin simplul și diplomatul răspuns: “sigur, îți înțeleg și îți respect părerea însă aș aprecia dacă ai înțelege că în momentul în care voi necesita un sfat îl voi solicita, iar în acest caz, soluția problemelor tale nu este și a mea!”

Greu? Deloc! Așa am ajuns să simt după folosirea de câteva ori a acestui răspuns în diferite situații în care m-am trezit fără să vreau.

Invers? Păi când m-am pomenit oferind sfaturi, aproape impunând și am realizat că fac asta doar din feedback-ul observat în reacția persoanei cu care discutam, am adăugat și: “bineînțeles, asta am făcut sau aș fi făcut eu, tu știi mai bine ce simți, cum merg lucrurile și ce îți dorești și vei aplica ce consideri că te ajută pe tine.” Desigur, la final am încercat să dreg oarecum lucrurile referitor la insistența mea de mai devreme dar, nu intotdeauna a ținut.

De ce?

Pentru că nemulțumirea rezultată din faptul că am tăcut și am zâmbit empatic deși îmi venea să strig cât de tare puteam faptul că nu sunt de acord cu părerea primită fără să o cer, care mă făcea să simt o lipsă de competență la mine și totodată o lipsă de respect din partea persoanei care o oferea, era chiar enervantă. Și pentru că îi zâmbeam deși îmi venea să îi spun ce gândeam!

Vreau să cred că nu totul se poate obține printr-un zâmbet fals și o empatie prefăcută și că spunând adevărul într-un mod diplomat, nu jignim, supărăm și nu avem nimic de pierdut, ba chiar avem de câștigat oameni care apreciază adevărul și văd în mine o persoană în care pot avea încredere că este un om sincer și de nădejde.

Voi în ce situații ați zâmbit deși ați fi vrut să spuneți ce simțiți sau ce gandiți și nu ați facut-o?

PS: În următorul articol vă voi povesti cum am rămas fără serviciu în preajma unei mari sărbători, lucrând într-o companie foarte cunoscută. A fost ușor de complicat!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s