De prin România…greșeală de malpraxis la Medlife

Buuuun, am sperat să nu fiu nevoită să ajung să scriu acest articol daaaar, mă văd forțată de împrejurări. Așadar, nu acuz pe nimeni de nimic, povestesc o întâmplare reală pe baza unor dovezi clare.

Două liniuțe ne aduc fericirea în familie cu vestea celui de-al doilea copil. La scurt timp, sângerări maronii care clatină puțin zâmbetele de pe buzele noastre dar rămânem încrezători. Ajung la medicul cu care am născut prima dată, ecografic nu se vede nimic. Analiză Beta Hcg în urgență cu repetare la 48 de ore. E bine, crește corect, sarcină micuță. Revin la două săptămâni cu aceleași sângerări ușoare, ecografic aceeași veste. De data asta Beta Hcg foarte mare, suspectă de extrauterină.

Photo collage

De aici începe petrecerea: merg la Medlife unde am abonament, în jur de ora 13:00, la Camera de Gardă și aflu cu stupoare că trebuie să plătesc consultația indiferent dacă am sau nu abonament. Acolo refuz să ma vadă la un ecograf de toată jena având în vedere că oricum plătesc, mă pun să scriu că refuz consultul de specialitate deși sunt trimisă la un medic în alt cabinet, cu un ecograf mai bun, doamna doctor Claudia Șai. Se uită preț de câteva minute, ecografic, în partea dreaptă unde vede ovulația și în diferite locuri pare că vede o extrauterină. Diagnostic: sarcină extrauterină DREAPTA.

O cred pe cuvânt.

Îmi indică un tratament cu Metotrexat pentru remiterea acesteia pentru că o încadrează la 5 săptămâni și spune că merge așa, intră și soțul în cabinet, îl informează și pe el despre situație, o întreb care sunt efectele adverse și ce contraindicații are, îmi spune relaxată că nu are și atât.

O cred pe cuvant iar.

Perfect, e ușor, am scăpat repede. Mă internez, mi se dau o tonă de foi să semnez, mi se indică unde să bifez “DA” și unde “NU”, mi se pune perfuzia și aștept să se scurgă. În timpul acesta, soțul lângă mine așteptând să se scurgă perfuzia, citește prospectul tratamentului. Surpriză, există efecte adverse și contraindicații: pentru persoanele cu probleme renale ca în cazul meu, trebuie administrat cu atenție sau deloc, iar în urma acestui tratament, trebuie evitată altă sarcină timp de 6 luni, lucru extrem de important pentru cine încearcă să conceapă un copil. Apare în cameră și doctorița care mi-a indicat tratamentul și o intreb de ce nu mi-a spus toate detaliile, după care susține că de fapt nu am voie să mai încerc un an pentru evitarea recidivei extrauterinei.

Încă o dată o cred.

Rămân internată, și a doua zi mă vede un alt medic întrucât cea care m-a internat nu este. Cel de-al treilea medic (al doilea din Medlife) nu vede nimic pe dreapta, îmi adresează o serie de întrebări continuând să caute cu o privire clar nedumerită dar, în baza analizelor și consultației presupune existența unei sarcini heterotopice (dublă, una în uter și una în afară). Șoc! Dar deja e prea târziu, tratamentul a fost administrat, trebuie eliminat tot. La câteva zile de la externare, revin și mă vede iar doctorița Șai care continuă sa vadă chiar și la ecograful jalnic din Camera de Gardă, extrauterina dreapta, si îmi indică a doua doză de Metotrexat in baza ecografiei si analizei Beta Hcg care mai crescuse. Pentru a doua doză, merg la Spitalul Sfântul Pantelimon (pentru evitarea costurilor exagerate la privat pentru o noapte) cu toate actele, unde mă vede alt medic, care de asemenea nu vede nimic în dreapta dar nici în uter. Menține diagnosticul de extrauterină dreapta până la proba contrarie și îmi administrează doza a doua de Metotrexat pentru că orice ar fi, de acum sarcina obligatoriu trebuie eliminată.

Ce nu am specificat eu este ce este acest Metotrexat…citostatic, asta este. Un citostatic administrat de un medic, cu toată ușurința și relaxarea posibilă.

La câteva zile încep niște crampe oribile și am șocul să văd sarcina eliminată întreagă. Fac poze și merg mai departe. La alte câteva zile, încă o surpriză, ajung la urgență tot la Sfântul Pantelimon cu colică renală stânga. După multe calmante și ore pierdute la urgență, colica cedează. La scurt timp mă vede iar medicul ginecolog de la Sfântul Pantelimon, răspuns final, NU este sarcina extrauterina dreapta ci STÂNGA, se vede în toată splendoarea ei, ecografic. Lucru deja presupus de mine încă de când am ajuns la Medlife pentru că acuzam înțepături în stânga.

Mai vreți? Mai am…ghinionul nu se oprește aici. Sângerările continuă, Beta Hcg-ul scade dar starea mea se înrăutățește. Ajung înapoi la medicul cu care am născut primul copil și ecografic descopăr formarea unui hematocel (cheag de sânge în urma eliminării extrauterinei) în partea stângă, urmând ca la câteva zile să dau în hemoragie și să mă operez de urgență, operație clasică de salpingectomie, pentru că aveam abdomenul plin de sânge, rămânând astfel fără trompa stângă. Am fost externată cu diagnostic, sarcină tubară STÂNGA.

Puteau fi evitate toate astea?

Sigur că da, cu un diagnostic și un tratament corect. Dacă primeam toate informațiile de la medicul care mi-a recomandat acest tratament, alegeam operația laparoscopică încă de la început și aveam parte de o recuperare usoară, cel mai probabil salvam trompa și zilele de chin, iar la două luni puteam sa încerc din nou sa am al doilea copil, cu monitorizări ale ovulației pe partea opusă extrauterinei (cand i-am spus asta doamnei doctor Șai care mi-a dat acel tratament cu Metotrexat, a fost surprinsă ca și cum la asta nu s-a gândit).

Eeeh și acum vine și partea cea mai frumoasă și specifică țării noastre: am făcut sesizare de Malpraxis la Medlife în ideea rezolvării amiabile, rezultatele fiind clare și demonstrând greșeala, unde mi-am cerut banii înapoi pe care i-am plătit la ei dar și despăgubire in valoare de toate cheltuielile întregului șir de evenimente ce au urmat. Atât și nimic in plus.

După multe emailuri trimise de mine către ei unde le-am pus în vedere că dacă nu își recunosc vina voi face cazul public și voi merge în instanță, sunt chemată la o discuție cu Directorul Medical al Spitalului care mă șochează cu un răspuns pe care mi l-am imaginat dar am sperat că etica profesionala, bunul simț și logica umană nu va permite să il aud: până la urmă tot a fost extrauterină (un fel de norocul lor)!!!!

What??? Oare chiar am auzit acest răspuns din partea unui Director Medical al unui spital privat atât de faimos? Ei bine, da! Și deși problema mea era faptul că mi s-a pus un diagnostic incorect si mi s-a administrat un tratament pentru care nu am fost informată de efectele adverse și contraindicațiile acestuia, dânsa a insistat să îmi spună că am semnat externarea contrar indicațiilor medicale deși o seară mi s-a indicat să fiu internată, lucru pe care l-am și făcut. Nu mai știam dacă am scris ceea ce mi se pune în cârcă dar, știam că am scris pe multe hârtii ceea ce mi s-a spus. Pentru că știm cu toții că asta se face, lucru dovedit și cu Camera de Gardă deși m-au trimis tot atunci la alt consult de specialitate.

Curiozitatea mea acum este…dacă era totuși o sarcină normală iar medicul indica acel tratament care întrerupea sarcina și nici nu permitea mamei să încerce să facă alt copil timp de 6 luni pentru siguranța eliminării citostaticului din organism pentru că vedea ea extrauterină cu al treilea ochi?

Păi dar n-a fost, norocul lor…

Ce s-a întâmplat cu sesizarea? Ei bine, scriu acest articol, așadar sesizarea mea a fost respinsă ca fiind neîntemeiată întrucât, citez (nu e tocmai un citat, ci copy-paste):

“Diagnosticul stabilit de dna Dr.  Claudia Sai este  unul corect   si anume –  sarcina

extrauterina; (diagnosticul scris era de fapt sarcină extrauterină DREAPTA)

Sarcina extrauterina dreapta sau stanga beneficiaza de aceeasi conduita terapeutica;(adică un tratament la alegerea medicului, fără a informa pacientul de toate efectele adverse și contraindicațiile, plus informarea despre istoricul medical al pacientului, doar era prima dată când mă vedea)

Sarcina  intrauterina  nu  a fost  prezenta  –  ceea  ce  s-a eliminat  este  reactia  deciduala  a endometrului, care se elimina dupa oprirea in evolutie a sarcinii tubare; (nu știu de unde această presupunere, nu m-a văzut niciun medic din comisia de analiză a acestei sesizări)

Tratamentul cu Metotrexat a fost indicat corect, conform protocoalelor; (protocoalele spun să informezi pacientul corect si complet și să îi dai toate variantele de tratament, astfel încât pacientul să aleagă)

Doza a doua de Metotrexat a fost necesara si efectul a fost prezent; (la fel, nu știu de unde această presupunere, mai ales că am ajuns la operație, deci clar nu a fost un tratament ales corect)

Metotrexatul nu era contraindicat pacientei. (Păi dacă mă întreba și pe mine madame doctor Șai de istoricul medical și știa ce scrie la contraindicații pe prospectul medicamentului, nu luam acest tratament să risc colici renale, să pierd nopți pe la urgențe, sa stau zile în șir cu sângerări pentru ca apoi să risc să ajung la operație clasică).

Finalul?

Exact ce presupuneți, mediatizarea cazului și găsirea unui avocat pentru plângere de malpraxis, în instanță…

Vreți să aveți grijă să nu pățească și cineva apropiat același lucru? Distribuiți articolul! Haideți să facem asta cât mai public! Poate că e mai bine că nu ne-am înțeles amiabil și pot face un bine mai multor mame sau viitoare mame.

Și încă ceva, indiferent pe mâna cărui medic ajungem, nu ne panicăm cum am făcut eu și nu avem încredere în primul care se aruncă să dea un diagnostic în timp ce caută problema haotic, fără siguranță, în toate direcțiile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s